2011. április 19., kedd

Kémia- Lángfestés

1., Klorinda
Lángfestés fém vegyjel a láng színe:
    bárium       Ba     sárgászöld 
    kalcium      Ca     téglavörös 
    réz          Cu     zöld 
    ólom         Pb     kék
    lítium       Li     bíborvörös 
    kálium       K      fakóibolya  
    nátrium      Na     sárga
itt egy videó is:http://videa.hu/videok/tudomany-technika/rez-klorid-langfestese-kiserlet-u1VECdKJIwEnRQNs
2., Aliz

Kémia:

http://www.sulinet.hu/tart/fncikk/Kidb/0/25755/index.htm

Lángfestés

A tűzijáték hangjára mindenki az égre emeli a tekintetét. A színek és formák játéka lenyűgöző és mint minden látványos jelenség, sokat elárul a szereplőkről. Szilveszterkor vagy valamilyen ünneplés közepette ki gondolná, hogy a kémiai nyomkeresés egyik legismertebb technikája tart égi bemutatót.


A jelenség

A kémiai elemek atomjaiban az elektronok jól meghatározott energiájú állapotban vannak. Az elektronok csak bizonyosenergiaszinteken létezhetnek. Egy adott energiaszintről az elektron csak úgy kerülhet valamelyik magasabb szintre, hogy a különbségnek megfelelő energiát felveszi fény (foton) formájában vagy hőátadással. Ez a folyamat a gerjesztés.

Az elektronok igyekeznek a lehető legkisebb energiájú szintre kerülni, ezért a gerjesztés után az energiaszinteknek megfelelő különség kisugárzása közben visszakerülnek egy alacsonyabb energiaszintre. A kisugárzott energia foton formájában is távozhat az atomból. Ha a foton hullámhossza a látható fény tartományába esik, a szemlélő az adott atomra jellemző színeket vesz észre.

A fémek egy részének atomjait a látható fény fotonjai gerjesztik, így az instabil magasabb energiaszintről visszaérkezve az atomok a látható fény tartományában sugároznak. Ez a lángfestés.

Nyomozás

Mivel a gerjesztés nyomán kisugárzott foton hullámhossza jellemző az adott fémre, ezért ezt a módszert kimutatásra (minőségi analízis) is lehet alkalmazni. A kísérletek és a tűzijáték során is fémsók kerülnek a lángba és a 800-1000 °C-os hőmérsékleten a fématomok elektronjai gerjesztődnek.
Ezen a jelenségen alapszik a lángfotometria, amely mennyiségi meghatározást is lehetővé tevő műszeres analitikai módszer.

A kísérlet

A lángfestést elsősorban az alkálifémek, illetve alkáliföldfémek vegyületeivel figyelhetjük meg.

Anyagok: kalcium-klorid (CaCl2), nátrium-klorid (NaCl), stroncium-klorid (SrCl2), lítium-klorid (LiCl), bárium-klorid (BaCl2), illetve sósav (HCl) és cink (Zn).

Eszközök: Bunsen-égő, porcelántégely (a klasszikus kísérlethez), porlasztó vagy csavarhúzó (alternatív kísérletekhez).a cinkből és sósavból fejlődő H2 porlasztja a tégelyben levő sóoldat cseppjeit .használhatunk porlasztót is az oldat lángba juttatásához.egyszerű módszer a csavarhúzóra tett néhány kristályt a lángba tartaninem a láng magja a legforróbb, hanem a felette levő világos rész

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%B1zij%C3%A1t%C3%A9k

Története

Kínában az i. sz. 900 körül fekete lőporral töltött bambusz rudakat meggyújtva a tűzzel, füsttel és durranással űzték el a rossz szellemeket. A feljegyzések szerint az első - maihoz hasonló - tűzijátékot Kínában tartották a XII. században, ahol később azok az egyházi szertartások, ünnepek, vagy például a császár születésnapjának kísérő eseményei lettek, melyekhez már tűzijátékanyag-gyárat is építettek. Kína mellett később Japánban is létesült gyár. Az első európai gyárak Münchenben (Németország), Velencében (Olaszország) majd Angliában jelentek meg. A mediterrán országok, főkéntSpanyolország, Olaszország és Málta ma is nagy gyártói hagyománnyal rendelkeznek, de Franciaország is kiemelkedő.Hazánkban az első üzemet a XX. század elején Emmerling Adolf alapította Pesterzsébeten, melyet 1946-ban államosítottak és később Balatonfűzfő-re költöztettek. Mivel a gyártásnak még ma is csak elenyésző fázisa gépesíthető, így nagy az élő munka igénye a tűzijáték gyártásnak. Ezért elsősorban az olcsó munkaerő miatt, és csak másodsorban az évezredes tapasztalat miatt a tűzijátékok zömét ma is Kínában készítik, de meg kell még említeni a következő országokat is, ahol jelentős volumenű gyártás van: Japán, Dél-Korea, India, Mexikó.

Fájl:FireworksBp.jpgTűzijáték szolgáltatás

Európában a reneszánsz idején jelent meg a tűzijáték, és eleinte csak egyházi személyek kiváltsága volt. A feljegyzések szerint Magyarországon először Mátyás király esküvőjén tartottak tűzijátékot 1476-ban, majd 1686-ban Budavár visszafoglalását ünnepelték meg tűzijátékkal. A XVII. századtól már a gazdagabb polgárok is tűzijátékozhattak. Azonban a II. világháború után Magyarországon a tűzijáték is állami monopóliummá vált, az emberek évente néhány alkalommal (például április 4-én vagy augusztus 20-án) láthattak csak tűzijátékot. Szórakoztatási célból, ünnepek, kiemelkedő események emlékezetessé tétele, hangulatának fokozása végett különféle pirotechnikai (tűzijáték) termékek művészi elműködtetése pirotechnikus szakember irányítása mellett.

Néhány videó:

http://www.youtube.com/watch?v=EvLFIxsiOlI&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=QNojS6ZZ4og&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=SHRPf3TOlGw

3., Viki

Lángfestés

A lángfestés egy majd később az analitikai kémiában is előkerülő atomspektroszkópiai módszer könnyen elvégezhető formája. Az elve ugyanaz.

Elv:

1, A só elpárolog, a molekula elbomlik összetevőire. A kloridok a legillékonyabbak.

2, Atomizálódik, fématom keletkezik, melynek külső vegyértékelektronjai gerjesztődnek.

3, Ahogy a gerjesztett állapotból visszakerülnek alapállapotba az elektronok, fény formájában adják le a gerjesztett energiát. / E= hn = hc/l/

Tehát, a gerjesztés a Bunsen égő lángjának magas hőmérsékletére jön létre, az elemnek megfelelő energiakülönbséggel. Így ahány atom annyi lángfestés, de a Bunsen által adott energiatartományba (800-1200 °C) szerencsére csak néhány esik:

ElemSzínMegjegyzésHullámhossz (nm) kézi spektrométer
Lítiumkárminvörös 671erős vörös
Stronciumkárminvörös
663,675 két vörös vonal
Kalciumsárgásvörösa stroncium lángfestése elfedheti620narancsvörös,554(zöld),
Rézzöld sok vonal
Bór (BF3)zöld
Báriumhalványzöld sok narancssárga, 487 kék, 514,524,535 zöld
Nátriumaranysárgamindent elfed589 (erős)
Káliumfakóibolya 768 vörös és 404 ibolya
Rubídiumsötétvörös
Céziumkék


Kivitelezése:

1, Meggyújtjuk a Bunsen égőt és megvárjuk míg színtelen lánggal ég( magas hőmérséklet elérésére fúvólángot használunk). Készítsünk ki tégelyfogót.

(Bunsen égő meggyújtása(video):Óvatosan, figyeljünk, hogy sehol se legyen nyitott csap; kinyitjuk a főcsapot, majd a mi csonkunknál. Elzárjuk a Bunsen égőt és feltekerjük a "tárcsaszelepet", hogy ne fúvó láng legyen, hanem világító (sárga). Kinyitjuk a mi csonkunkat, meggyújtjuk a gyufát. Nyitjuk a Bunsen égőn a csavarót, és oldalról, alacsonyan odatartjuk a gyufát. Letekerjük a "tárcsaszelepet", így fúvóláng lesz)

2, Porcelántégelybe szórunk a vizsgálandó minta szilárd részéből, ha van akkor lehetőleg egy jó spatula hegynyit.

3, Sósavat adunk hozzá (jó a 1:1-es is, nem kell tömény) végül cinkforgácsot szórunk hozzá. Ettől hidrogéngáz fejlődik és gáz formába viszi a vizsgálandó anyagot is. A csésze föl tartjuk az asztal lapjával párhuzamosan a Bunsen-égőt. A csésze felett figyeljük a láng színének változását. A tégelyt csak a tégelyfogóval fogjuk meg mert forró!

4., Eszti:

Az alkálifémek a periódusos rendszer I-es főcsoportjában, (IUPAC szerinti 1-es csoportjában) található elemek, a hidrogén kivételével (bár bizonyos esetekben a hidrogén is ide sorolható). Az alkálifémek közé a következő elemek tartoznak: lítium (Li), nátrium (Na), kálium (K), rubídium (Rb), cézium (Cs) és a francium (Fr). Az alkálifémek nagyon reakcióképesek, ezért elemi állapotban nem találhatóak meg a természetben.

Jellegzetes tulajdonságuk a lángfestés, ezt a pirotechnikában használják ki:

  • Lítium: bíborvörös
  • Nátrium: sárga
  • Kálium: fakó ibolya
  • Rubídium: fakó vörös
  • Cézium: halványkék
pl.: tüzijáték ** Az atomok elektronjai különböző energiatartalmú pályákon vannak. Hő vagy fény hatására az elektronok egy magasabb energiatartalmú pályára kerülnek, vagyis gerjesztődnek. Az elektronok azonban a lehető legkisebb energiatartalmú pályákra törekszenek, ezért a két szint közötti energiakülönbséget kisugározzák. Ez lehet foton is, amely ha a fény látható hullámhosszán van, akkor valamilyen színként érzékeljük.
A tűzijátékoknál meggyújtják a robbanóanyagot, ez biztosítja az égéshez és a gerjesztéshez szükséges hőt (kb. 800-1000 °C). Az égen a fémsók elégnek, összetevőikre bomlanak [pl.: NaCl -> Na + Cl], a fématomok gerjesztődnek [a vegyértékelektronpárok termikus ütközése során, pl.: Na -> Na*] végül a gerjesztés során kapott energia kisugárzódik fényként [fotoemissszió, pl.: Na* -> Na + hv] és megjelennek a színek.
A lángfestést [lángfotometria] használják a vegyészek különböző anyagok kimutatására [minőségi analízis] is, vagy akár mennyiségének meghatározására [mennyiségi analízis] is.
A lámpák fényének a sokféleségéért is a különböző anyagok eltérő fénykibocsátása a felelős.

Kisértlet:

A kísérlet során óraüvegeket töltöttek meg alkohollal (etanol, de a metanol is hasonlóan alkalmas a célra), majd különböző sókat szórtak beléjük. Jobbról balra sorolja őket a narrátor, hát én is ilyen sorrendben adom meg őket:

  1. tiszta alkohol - kék láng
  2. bárium só - piszkossárga láng
  3. bór - zöld láng (gyakorlatilag valószínűleg bórsavról lehet itt szó)
  4. stroncium só - karmazsinvörös
  5. kálcium só - nem látszik túl jól a felvételen, de narancs színű láng
  6. lítium só - piros láng
  7. nátrium só - jellegzetes sárga láng
  8. réz (II) só - zöld láng
  9. kálium só - bíbor színű láng (ez sem látszik itt túl jól)

A lángfestés kémiai magyarázata abban rejlik, hogy hő hatására az atomok külső pályáin lévő elektronok gerjesztődnek, magasabb energiaszintre jutnak. Ezen a szinten azonban nem tudnak tarósan megmaradni, és a felvett energiát fény formájában adják vissza a környezetüknek.
Az, hogy az egyes atomok különböző színű fényt emittálnak, annak köszönhető hogy a felvehető- illetve a kisugározható energia mennyisége kvantált (tehát csak egy meghatározott, diszkrét érték lehet), és az egyes atomok esetében különböző. A fény energiája pedig a hullámhosszától függ, ami pedig a színét határozza meg.
Amely atomok - mint pl. a fentebb felsorolt vegyületekben lévők - a látható hullámhossz-tartományban bocsájtanak ki fényt, lángfestő tulajdonságúak.

A jelenségnek két gyakorlati hasznát tudnám most hírtelen felsorolni.
Az egyik, és a köznapi életben leghasznosabb alkalmazási terület a showbusiness, azon belül természetesen a már két alkalommal is említett tüzijátékokban történő felhasználás.
A másik mód, amivel ki lehet használni a természet eme érdekességét, hogy segítségével megállapítható, megtalálható e egy bizonyos lángfestésre hajlamos komponens egy anyagkeverékben, vagy sem. Egyszerűen annyit kell tennünk, hogy az anyagot lángba juttatjuk, és megfigyeljük annak színét.
Ha szabad szemmel nem lenne egyértelmű, milyen anyag lángfestését látjuk éppen, használhatunk kézi spektroszkópot (lsd. kép)

mely a fényt egy speciális prizma segítségével képes különböző hullámhosszú alkotóira bontani, így eldönthető vele a kérdés.
Egyébként a jelenség nemcsak minőségi, hanem mennyiségi meghatározásra is alkalmas, de ehhez már komolyabb műszerezettségre van szükség, mivel nemcsak a fény hullámhosszát, hanem annak intenzitását is meg kell mérnünk.
videó: http://www.youtube.com/watch?v=jJvS4uc4TbU&feature=player_embedded

Ez volt mellékelve a forrásomban, sajnos angol, de tulajdonképpen csak felsorolja a kisérletéhez használt anyagokat (pl sók-kloridok)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése